Herinrichting Millingerwaard
Looptijd: 2011-2022
Natuur- & Watermanagement
Het project
In de Millingerwaard gaan waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Het gebied werd heringericht om rivierwater én riviernatuur meer ruimte te geven.
De herinrichting was onderdeel van het plan Ruimte voor de Rivier, dat de risico's van hoogwater verminderd door o.a. de aanleg van overloopgebieden.
Op langere termijn zal de Millingerwaard zichzelf ontwikkelen tot een robuust natuurgebied waarbij natuurlijke processen hand in hand gaan met recreatie.
De uiterwaard speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van rivierwater naar zee. Met het oog op de stijging van de (hoog) waterstanden in de rivier was rivierverruiming noodzakelijk. In de Millingerwaard werd dit gerealiseerd in combinatie met natuurontwikkeling.
Het was de bedoeling om de rivier de Waal meer ruimte te geven door de aanleg van een geulenpatroon in de uiterwaard. Hierdoor stijgt het rivierwater minder bij hoogwater.
Een tweede doel van de herinrichting was natuurontwikkeling in de Millingerwaard. De kenmerkende riviernatuur werd versterkt, met ruimte voor open water, rietmoerassen, rivierduinen, oevervegetaties, ooibossen en natte en droge kruidenrijke graslanden.
Waar we aan werkten
In het gebied is een grote geul aangelegd met haaks daarop (als ‘vingers’) ondiepe kwelgeulen. De stroombaangeul en de vingers zijn aangelegd door de winning van zand en klei.
Details
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Samenwerkingspartners: Boskalis, K3 Delta
Disciplines: Natuurontwikkeling, herinrichting waterlopen, aanleg water regulerende kunstwerken (o.a. stuwen, dammen en duikers)
Looptijd: 2011 - 2022
Ruimte voor de Rivier
"Ruimte voor de Rivier" is een programma van Rijkswaterstaat dat tot doel heeft de waterveiligheid te vergroten door rivieren meer ruimte te geven om bij hoogwater water af te voeren. In plaats van alleen dijken te verhogen, omvat het programma maatregelen zoals het verbreden van uiterwaarden, graven van nevengeulen en verleggen van dijken. Deze gebiedsgerichte aanpak integreert waterveiligheid met ruimtelijke ordening, landschapsontwikkeling en natuurbehoud om de dreiging van overstromingen in laaggelegen gebieden als gevolg van klimaatverandering te verminderen.