Het Waaldorp Gameren krijgt een primeur. Voor het eerst ter wereld wordt daar een dijk versterkt met een zogeheten grofzandbarrière. Na een geslaagde reeks proeven (o.a. door de combinatie Van de Wetering Cultuurtechniek, Vissers Ploegmakers en FPH Ploegmakers) past Waterschap Rivierenland deze zomer als eerste een grofzandbarrière toe in de Waalbandijk in Gameren. Deze innovatieve methode om ‘piping’ bij een dijk tegen te gaan is volgens het waterschap een stuk duurzamer en goedkoper dan andere technieken.
Over een lengte van ca. 1 km is de Waalbandijk bij Gameren niet sterk genoeg. Er is kans op piping: het wegspoelen van de grond onder de dijk. Dat kan gebeuren bij hoogwater, wanneer binnendijks kwelwater omhoog komt. Kwel is niet erg, maar wel wanneer dat zorgt voor grondverplaatsing. Piping kan uiteindelijk zelfs leiden tot een dijkdoorbraak en moet daarom worden aangepakt.
Grofzandbarrière
In Gameren gaat dat op geheel nieuwe wijze gebeuren, met een grofzandbarrière. Hierbij wordt onderin de dijk, op de overgang van de kleilaag en de zandondergrond, een sleuf met grof zand aangebracht. Deze vervangt het oorspronkelijke, fijnere zand. Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat maar wel alles op z’n plaats houdt.
De methode is in een laboratorium getest en inmiddels zijn twee aannemerscombinaties geslaagd voor de praktijkproeven die ze met het systeem hebben gedaan. De combinatie Van de Wetering Cultuurtechniek/Vissers Ploegmakers/FPH Ploegmakers kregen hiervoor een certificaat en mogen het werk gaan uitvoeren.
Voor de omgeving is deze dijkverbetering niet heel ingrijpend. De dijk hoeft niet hoger of breder. Het graven van een sleuf aan de voet van de dijk voor het plaatsen van de ondergrondse barrière volstaat. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, is hier niets meer van te zien.
Bericht via: Algemeen Dagblad / H2O / Waterschap Rivierenland