Rudolf Bak is inmiddels een bekende naam in zowel de vastgoedwereld als in de wereld van de ontgrondingen. Als beroep is hij marktonderzoeker, maar zijn hobby is het fotograferen van klei- en zandputten. Al meer dan 40 jaar trekt hij met zijn camera door Nederland, hopend op een schijnende zon en zoekend naar afgravingen.
De klei- en zandwinning
Deze specifieke interesse in klei- en zandwinningen is ontstaan in zijn studententijd. Als student sociale geografie had Rudolf in het bijzonder interesse in de winning van oppervlaktedelfstoffen. Dat kwam door de colleges van professor Wiggers. Zijn eerste scriptie schreef hij dan ook over het ontgrondingsvraagstuk in Nederland. Hoewel hij in zijn werkcarrière een hele andere kant op is gegaan, is zijn interesse in dit onderwerp nog altijd blijven bestaan.
Wat Rudolf zo mooi vindt aan klei- en zandputten? “Het is een interessant beeld. Vooral wanneer de winning nog maar net is begonnen. Het is indrukwekkend om te zien dat de natuur soms kleilagen van 20 of zelfs 30 meter heeft achtergelaten.” De droge kleiputten vindt Rudolf het mooist, omdat die kleurrijk zijn. Bovendien is hij juist geïnteresseerd in de combinatie van landschap en techniek. “De machines en het landschap maken samen de foto.”
Fotografie
Dagen van tevoren begint Rudolf al met het controleren van de weerberichten. “Het is belangrijk om het weer mee te hebben. Dat is bepalend,” vertelt hij. Op locatie moet hij soms een tijdje wachten tot de zon gaat schijnen. Bovendien keert hij regelmatig terug naar dezelfde locaties. “Met ander licht ziet de put er heel anders uit. Geduld is daarom belangrijk. Het kan zijn dat je een hele dag op pad bent en dat je uiteindelijk zonder goede foto terugkomt.” Dat op pad gaan doet Rudolf steeds vaker. Tegenwoordig toch wel zeker een keer in de maand.
Boek
Zo’n 2000 goede foto’s heeft hij inmiddels liggen. Genoeg materiaal voor een nieuw boek. Meer dan genoeg zelfs. Zijn vijfde boek over klei- en zandwinning zal ongeveer 300 pagina’s tellen. Dat wordt nog even flink selecteren dus. “Dat doe ik op gevoel. Daar heb ik geen criteria voor,” zegt hij. Vaak is het toch een kwestie van smaak.
Niet elke foto uit het boek is door hem geschoten. Soms krijgt hij zo’n mooie foto toegestuurd dat die, in overleg met de fotograaf, toch wel echt een plekje in het boek verdient.
Naast boeken over ontgrondingen, heeft Rudolf diverse publicaties in de vastgoedwereld op zijn naam staan. Het bijhouden van cijfertjes en statistieken is helemaal zijn ding. Zo heeft hij als enige in Nederland een omvangrijke database van alle kantoorgebouwen en distributiecentra in Nederland. Daarnaast heeft hij onder andere een boek gepubliceerd met ruim 3.200 topfunctionarissen in de vastgoedwereld: ‘Wie is wie in het vastgoed’.
Naar verwachting zal Rudolfs volgende boek – met de titel ‘Spitten en delven: het ontgrondingslandschap verbeeld’ – volgend jaar worden gedrukt. Een exemplaar zal bij de auteur zelf te bemachtigen zijn.
Belfeld
Stad en land reist Rudolf met zijn camera af. Inmiddels heeft hij al heel wat klei- en zandwinningen door zijn camera bekeken. Waaronder ook kleiputten waar wij aan het werk zijn. Deze foto is genomen in de groeve Hoogterras Belfeld van Van Nieuwpoort, nabij Venlo. Deze groeve is zowel een zandwinning als een kleiwinning. Van Nieuwpoort ontfermt zich over de ruim 10 meter dikke zand/grindlaag en de daaronder gelegen laag dakpannenklei. Wij, met onze specialistische kleikennis, houden ons bezig met het afgraven en vermarkten van de dieper gelegen rood- en geelbakkende baksteenklei.
Direct aansluitend aan de afgravingen wordt de groeve heringericht als natuurgebied. Als deze werkzaamheden gereed zijn wordt de groeve overgedragen aan Staatsbosbeheer. Het gebied zal dan deel uitmaken van natuurgebied Holtmühle, waarin diverse voormalige kleigroeves zijn gelegen die destijds zijn heringericht als natuurgebieden.