Elke dinsdag zendt TV Gelderland het natuurprogramma BuitenGewoon uit. De uitzending van 4 november ging over de natuurontwikkeling in de Millingerwaard, de echte wildernis van Nederland.
De Millingerwaard, achter Nijmegen, al 25 jaar het symbool van ruige natuur langs onze grote rivieren. Maar dit prachtige natuurgebied staat weer helemaal op de kop. Er worden grote geulen gegraven, er wordt klei gewonnen voor bakstenen en dakpannen. Er wordt ruimte gemaakt voor hoog water op de rivier. En nieuwe natuur voor oeverzwaluwen, sikkelklaver, bevers en otters. Kan het nog ruiger? BuitenGewoon ging op onderzoek uit: storm en bliksem in de Nederlandse wildernis.
Ruimte voor de Rivier
Wat de Millingerwaard zo bijzonder maakt zijn de spectaculaire verschillen tussen laag en hoog water.
Als de rivier werkelijk hoog staat, kan er zo maar zes meter water in de Millingerwaard staan. De bomen staan onder water, de bevers moeten hun burchten verlaten, de paarden vluchten naar een veilige hoger gelegen plaats. De Millingerwaard, waar de Rijn Nederland binnen stroomt, is van grote betekenis voor wateropvang en dus voor veiligheid langs onze grote rivieren. Door nieuwe geulen te graven, wordt de waterstand op de Rijn bij hoog water met bijna 10 cm. verlaagt. Daarmee houdt Nijmegen droge voeten en wordt de natuur in de Millingerwaard nog dynamischer.