Zin in een winterwandeling in de uiterwaarden? Dat kan weer. Wellicht zie je dan ook weer vrachtwagens af en aan rijden van stroombaangeul naar zandwinplas, want ook de werkzaamheden zijn weer begonnen. Jan van Casteren van de aannemerscombinatie vertelt wat er de komende tijd nog moet gebeuren.
Blij met de kou
Het vriest dat het kraakt, ook in de Millingerwaard. Maar dat is geen belemmering voor de graafmachines en vrachtwagens. Het werk in de Millingerwaard heeft een poos stilgelegen vanwege het hoge water, maar vorige week is de aannemerscombinatie Boskalis/ Van de Wetering weer aan het werk gegaan. “Als het écht heel koud wordt kan de grond soms aan de kiepers vastvriezen,” vertelt Jan van Casteren, “maar dat is nu nog niet aan de orde. We zijn blij met deze koude periode, want daardoor staat het water in de Waal nu laag. “
Deze week echt van start
Dat was de eerste weken van het jaar wel anders. Pas vorige week, na carnaval, was het water in de uiterwaarden zo ver gezakt dat het zware materieel er weer kan rijden. “We zijn nu bezig met het begaanbaar maken van het terrein”, vertelt Van Casteren. “Rijplaten leggen, rijbanen opknappen. In de loop van deze week (week 9) hopen we weer echt te kunnen starten met het transporteren van grond.”
Slotfase
Het is de slotfase van het project, waarin het laatste deel van de stroombaangeul wordt ontgraven.
De grond die daarbij vrijkomt wordt met kiepwagens naar de zandwinplas gebracht. Van Casteren: “Die zandwinplas is vrij groot, een kwart tot een derde deel is inmiddels al als zand gewonnen. Die ruimte vullen wij nu op met de grond uit de stroombaangeul. Aan het begin van de zomer, eind juni of begin juli, hopen we klaar te zijn met de graafwerkzaamheden. En daarmee is het geulenstelsel in de Millingerwaard dan helemaal klaar.”
Borden
Als wandelaar zie je de vrachtwagens heen en weer rijden. Als je vanaf de parkeerplaats Lange Paal het gebied inloopt kom je ook al vrij snel borden tegen dat je binnen werktijden de stroombaangeul – het terrein waar zwaar materieel rondrijdt – niet mag oversteken. Buiten werktijden kan dat wel, en de vogelkijkhut en de theetuin zijn gewoon bereikbaar via het hoofdwandelpad (zie recreatiekaart).
Foto: Wil Gipman
Meer winterse foto’s vindt u in dit album: 16 februari 2018 Rondje in de zonnige Millinger polder
Bericht via: Staatsbosbeheer